В Коропці триває робота над створенням Регіонального ресурсного центру розвитку сільського (зеленого) туризму «Дністровський каньйон»

З вересня 2009 р. Тернопільським регіональним відділенням Асоціації міст України в смт.Коропець Тернопільської області за підтримки міжнародного фонду «Відродження» реалізується проект «Створення та підтримка діяльності Регіонального ресурсного центру розвитку сільського (зеленого) туризму «Дністровський каньйон»


Метою проекту є впровадження інноваційної моделі розвитку зеленого туризму як одного з інструментів мобілізації внутрішніх можливостей сільських громад Тернопільського Подністров’я в подоланні наслідків економічної кризи.
Проект став логічним продовженням розпочатої роботи ще з 2008 року щодо активізації та згуртування громади на вирішення локальних проблем
Нормативно-правовою базою для діяльності є спільно розроблені та прийняті в 2008 році Коропецькою селищною радою - Концепція використання місцевих рекреаційних ресурсів для економічного та соціального розвитку смт.Коропця, Програма покращення природного навколишнього середовища та розвитку місцевих рекреаційних ресурсів на території Коропецької селищної ради, План розвитку місцевих рекреаційних ресурсів.
Матеріально-технічна сторона проекту здебільшого забезпечується завдяки підтримці Фонду сприяння місцевому самоврядуванню України, адже Коропецька селищна рада два роки поспіль була переможцем Всеукраїнського конкурсу проектів розвитку місцевого самоврядування.
За весь час разом із громадою досягнуто наступних результатів:
- Підвищено ефективність використання місцевих рекреаційних ресурсів для економічного та соціального розвитку с.Коропця: створено заплановані Планом розвитку місцевих рекреаційних ресурсів елементи туристичної інфраструктури селища (туристично-відпочинкова зона, місце під облаштування стоянок туристів-водників, розроблено проект 3-х екскурсійних «екологічних стежок»), підготовлено перші атракційні продукти Коропця.
- Посилено вплив громадськості на системне виховання молоді через залучення молоді до заходів по організації дозвілля і розвитку туристичної інфраструктури селища: організовано природоохоронну роботу молоді (учні активно включилися в збір пластикових пляшок (сміття) в рамках підготовки мандрівного еколого-просвітницького табору „Данастріс-альтернатива”), молодь залучено до пріоритетних для громади і економічно перспективних напрямків роботи (розвиток туристично-рекреаційної галузі).
- Активізовано процеси самоорганізації громади у вирішенні місцевих проблем.
- Посилено відповідальність у громадян за розвиток своєї територіальної громади і покладено початок формуванню в громаді спільних корпоративних цілей та стратегії їх досягнення.
Громадська робота є відкрита для журналістів і завдяки цьому інформація про туристично-рекреаційний потенціал Коропця представлена в Інтернеті та регіональній пресі. Інформацію про наявність в Коропці зручного місця для зупинки водних туристів доведено до туроператорів м.Тернополя. В липні-серпні 2009 р. туристи вже почали зупинятися в Коропці.
Одним з побічних соціальних наслідків цієї роботи стало створення коропецької молодіжної громадської організації (першої в селищі) „Край Коропа”, яка стане в майбутньому надійним партнером в інформаційно-просвітницькій роботі з населенням.
Населення Коропця зацікавилося перспективами сільського (зеленого) туризму як додаткового джерела зайнятості. Тому наступним етапом роботи передбачено створення Регіонального ресурсного центру розвитку сільського (зеленого) туризму «Дністровський каньйон», який стане дієвим елементом інфраструктури регіонального туристично-рекреаційного комплексу і важливим чинником кооперації громад в плануванні і реалізації спільних програм місцевого соціально-економічного розвитку.
Нещодавно було відкрито веб-сайт проекту www.dnister.te.ua, де можна ознайомитись з новинами, переглянути фотосвітлини та відеофільми про туристично-рекреаційний потенціал Дністровського каньйону та місцеві громадські ініціативи (КоропФест, Данастріс-альтернатива), а також залишити коментарі з даної тематики.

Немає коментарів:

Дописати коментар